Hem rättsmedel: hantera mjällMjäll är ett vanligt kroniskt hårbotten tillstånd markerat av fjällning av huden i hårbotten. Det är inte smittsam eller allvarlig, men det kan vara pinsamt och ibland svårt att behandla.

Den goda nyheten är att mjäll vanligtvis kan kontrolleras. Milda fall av mjäll kan behöva något mer än daglig schamponering med en mild rengöringsmedel. Mer-envisa fall av mjäll svarar ofta på medicinska schampon.

Livsstil och hem rättsmedel

Förutom regelbunden schamponering kan du vidta åtgärder för att minska risken för att utveckla mjäll:

  • Livsstil och hem rättsmedelLär dig att hantera stress. Stress påverkar din övergripande hälsa, vilket gör dig mottaglig för ett antal tillstånd och sjukdomar. Det kan till och med hjälpa till att utlösa mjäll eller förvärra befintliga symtom.
  • Schampo ofta. Om du tenderar att ha en fet hårbotten, kan daglig schamponering hjälpa till att förhindra mjäll.
  • Få lite sol. Solljus kan vara bra för mjäll. Men eftersom exponering för ultraviolett ljus skadar din hud och ökar risken för hudcancer, sola inte. Istället, bara spendera lite tid utomhus. Och var noga med att bära solskyddsmedel på ditt ansikte och kropp.
  • Alternativ medicin. Små studier har funnit att tea tree oil kan minska mjäll, men mer studie behövs. Tea tree olja, som kommer från bladen av den australiska Tea tree (Melaleuca alternifolia), har använts i århundraden som ett antiseptiskt, antibiotikum och antifungalt medel. Det ingår nu i ett antal schampon som finns i naturliga livsmedelsaffärer. Oljan kan orsaka allergiska reaktioner hos vissa människor.

När vanliga schampon misslyckas kan mjällschampon du kan köpa på en apotek lyckas. Men mjällschampo är inte alla lika, och du kan behöva experimentera tills du hittar en som fungerar för dig.

Om du utvecklar klåda, sveda, rodnad eller brännande från någon produkt, sluta använda den. Om du utvecklar en allergisk reaktion redandwhite.se — såsom utslag, nässelfeber eller andningssvårigheter — kontakta omedelbart läkare.

Mjällschampo klassificeras enligt medicinen de innehåller:

Pyrithione zinc shampoo (som huvud och axlar, Jason Dandruff Relief 2 i 1). Dessa innehåller det antibakteriella och antifungala medlet zinkpyrition. Denna typ av schampo kan minska svampen i hårbotten som kan orsaka mjäll och seborrheisk dermatit.

Tjärbaserade schampon(såsom Neutrogena T / Gel). Koltjära, en biprodukt av koltillverkningsprocessen, hjälper tillstånd som mjäll, seborrheisk dermatit och psoriasis. Det saktar hur snabbt hudceller i hårbotten dör och flingar av. Om du har ljust hår kan denna typ av schampo orsaka missfärgning.

Mjällschampo klassificeras enligt medicinen de innehåller:Schampon innehållande salicylsyra (såsom Neutrogena T/Sal). Dessa “scalp scrubs” hjälper till att eliminera skalan, men de kan lämna hårbotten torr, vilket leder till mer flaking. Att använda en balsam efter schamponering kan hjälpa till att lindra torrhet.

Selensulfidschampo (såsom Selsun Blue). Dessa schampon saktar dina hudceller från att dö och kan också minska malassezia. Eftersom de kan missfärga Blont, Grått eller kemiskt färgat hår, var noga med att använda dem endast enligt anvisningarna och skölj väl efter schamponering.

Ketokonazol schampo (såsom Nizoral). Ketokonazol är ett brett spektrum antifungalt medel som kan fungera när andra schampon misslyckas. Det är tillgängligt både över disk och på recept.

Försök använda en av dessa schampon dagligen eller varannan dag tills din mjäll kontrolleras; skära sedan tillbaka till två eller tre gånger i veckan, efter behov. Om en typ av schampo fungerar för en tid och sedan verkar förlora sin effektivitet, försök växla mellan två typer av mjällschampo. Läs och följ anvisningarna på varje flaska schampo du försöker. Vissa måste vara kvar på några minuter, medan andra ska sköljas omedelbart.

Om du har shampooed troget i flera veckor och det finns fortfarande en dammning av mjäll på axlarna, prata med din läkare eller hudläkare. Du kan behöva ett recept-styrka schampo eller behandling med en steroid lotion.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *